czerwonykoziol
  • O nas
  • Turystyka szkolna
    • Zielona Szkoła
  • Lato 2025
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Dokumenty
    • Umowa zgłoszenie
    • Ogólne Warunki Uczestnictwa
    • Karta kwalifikacyjna
    • RODO
  • Szara Strefa Turystyki
    • Odznaka 111
      • Lista Odznaki 111
    • Znaczek Turystyczny
    • 2025
    • Camino de Santiago
    • Droga do Rzymu
    • Via Jagiellonica
    • Trasa Bałtycka
    • Kamień Pomorski – Kamieniec Podolski
    • Poznań – Olsztyn
    • Olkusz – Skorogoszcz
    • Krasiczyn – Łódź
    • Katowice – Cieszyn
    • Świdnica – Gorzów
Menu
  • O nas
  • Turystyka szkolna
    • Zielona Szkoła
  • Lato 2025
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Dokumenty
    • Umowa zgłoszenie
    • Ogólne Warunki Uczestnictwa
    • Karta kwalifikacyjna
    • RODO
  • Szara Strefa Turystyki
    • Odznaka 111
      • Lista Odznaki 111
    • Znaczek Turystyczny
    • 2025
    • Camino de Santiago
    • Droga do Rzymu
    • Via Jagiellonica
    • Trasa Bałtycka
    • Kamień Pomorski – Kamieniec Podolski
    • Poznań – Olsztyn
    • Olkusz – Skorogoszcz
    • Krasiczyn – Łódź
    • Katowice – Cieszyn
    • Świdnica – Gorzów
Home/ETAP 65 – 29.09.2013 Agimont – Doische (14 km)

ETAP 65 – 29.09.2013 Agimont – Doische (14 km)

Wstajemy wypoczęci, wspólne śniadanie i Christine nas odprowadza (oczywiście wraz z psami) kilkaset metrów, do mostu na Mozie. Niedziela, piękna pogoda, krótki etap. Decydujemy, że wstąpimy na chwilę do Francji. Idziemy do Givet. Typowe miasteczko w tych okolicach , miasto położone jest nad Mozą, a nad miastem góruje twierdza. Trochę łażenia, małe zakupy, drugie śniadanie nad brzegiem rzeki. I powrót do Belgii. Stara granica, luz, częste postoje. Dochodzimy do Doische, odnajdujemy nocleg. Pani Renee i jej córka Sofii przyjmują nas bardzo serdecznie. Są przygotowane, mają nawet zapisane na kartce po polsku zwroty typu: „czego sobie życzycie?” lub „czujcie się jak u siebie w domu”. Nawiązaliśmy z nimi bardzo dobry kontakt, czuliśmy się rzeczywiście jak u bliskich nam osób. Możliwość poznania zdolności kulinarnych p.Renee jeszcze bardziej spotęgowała moje przekonanie o słusznym wyborze kwatery.

W trakcie kolacji zapanował tak miły nastrój, że byłem nawet w stanie wytłumaczyć tajniki kiszenia kapusty i podać przykłady jej zastosowania w polskiej kuchni. Na naszej drodze w Walonii spotkaliśmy wiele serdecznych osób, ale gościnność tych dwóch pań z maleńkiego Doische była wyjątkowa.

 

« ETAP 66 – 30.09.2013 Doische – Petigny (26 km)
ETAP 64 – 28.09.2013 Dinant – Agimont (28 km) »

Kontakt

Ośrodek Wypoczynkowy
“Czerwony Kozioł”
48-340 Głuchołazy
ul. Gen.W.Andersa 39

kom. 604 650 907
e-mail: czerwonykoziol@wp.pl

Copyright © 2021 Czerwony Kozioł - Ośrodek Wypoczynkowy - Głuchołazy. All Rights Reserved.
Tworzenie stron Nysa