czerwonykoziol
  • O nas
  • Turystyka szkolna
    • Zielona Szkoła
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
  • Lato/Zima
    • Zimowisko narciarskie 11. – 17.02.2023
    • Zimowisko narciarskie 11. – 18.02.2023
  • Imprezy
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Dokumenty
    • Umowa zgłoszenie
    • Ogólne Warunki Uczestnictwa
    • Karta kwalifikacyjna
    • RODO
    • COVID-19
  • Szara Strefa Turystyki
    • Odznaka 111
      • Lista Odznaki 111
    • Znaczek Turystyczny
    • GSS
    • Camino de Santiago
    • Droga do Rzymu
    • Via Jagiellonica
    • Trasa Bałtycka
    • Kamień Pomorski – Kamieniec Podolski
    • Poznań – Olsztyn
    • Autorski Kanon Turystyczny
Menu
  • O nas
  • Turystyka szkolna
    • Zielona Szkoła
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
  • Lato/Zima
    • Zimowisko narciarskie 11. – 17.02.2023
    • Zimowisko narciarskie 11. – 18.02.2023
  • Imprezy
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
    • Strona w przebudowie
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Dokumenty
    • Umowa zgłoszenie
    • Ogólne Warunki Uczestnictwa
    • Karta kwalifikacyjna
    • RODO
    • COVID-19
  • Szara Strefa Turystyki
    • Odznaka 111
      • Lista Odznaki 111
    • Znaczek Turystyczny
    • GSS
    • Camino de Santiago
    • Droga do Rzymu
    • Via Jagiellonica
    • Trasa Bałtycka
    • Kamień Pomorski – Kamieniec Podolski
    • Poznań – Olsztyn
    • Autorski Kanon Turystyczny
Home/ETAP 68 – 02.10.2013 Scourmont – Saint Michel (26 km)

ETAP 68 – 02.10.2013 Scourmont – Saint Michel (26 km)

W sumie etap bez większej historii.  Rano, przy dobrej pogodzie opuszczamy klasztor i kierujemy się ku granicy francuskiej. Żegnając Belgię koniecznie trzeba wspomnieć jeszcze o czymś, o czym do tej pory nie wspominałem w relacji z belgijskich etapów. Mianowicie, o towarzyszących nam, praktycznie przez cały czas na terenie Walonii, belgijskich krowach, znacznie różniących się od tych, które widzimy w Polsce.

    Bydło belgijskie biało-błękitne zostało wyhodowane w Walonii, rejonie położonym w południowej części Belgii. Wywodzi się od dwóch typów bydła miejscowego, skrzyżowanego w drugiej połowie XIX wieku z rasami Charolaise i Shorthorn, początkowo użytkowane dwukierunkowo. W 1950 roku część populacji zaczęto przekształcać w kierunku użytkowości mięsnej. Umaszczenie bydła jest białe lub błękitno białe, czasem mogą występować na jasnym tle ciemne, nakrapiane łatki. Zwierzęta tej rasy charakteryzują się masywną budową ciała o dużym kalibrze i doskonałym umięśnieniu, widocznym zwłaszcza w okolicach zadu. Masa dorosłego buhaja wynosi 1100 – 1500 kg, a krowy 650 – 900 kg. Bydło tej rasy nadaje się szczególnie do opasu intensywnego. Przyrost dobowy masy ciała wynosi do 1500 gr. Pozyskiwane mięso odznacza się wysoką jakością, zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a wydajność rzeźna sięga 70 %.
   Wchodzimy do Francji. Pikardia, przynajmniej na razie, to nie Walonia. Trochę problemów ze szlakiem. W Saint Michel, dwie uprzejme panie podprowadzają nas pod nasz pensjonat.  Słynne opactwo Saint Michel, w trakcie prac remontowych, do muzeum nie wchodzimy, oglądamy natomiast „próbkę” fresków i imponujący klasztorny kościół. Jesteśmy zmęczeni.

« ETAP 69 – 03.10.2013 Saint Michel – Etreaupont (20 km)
ETAP 67 – 01.10.2013 Petigny – Scourmont (25 km) »

Kontakt

Ośrodek Wypoczynkowy
“Czerwony Kozioł”
48-340 Głuchołazy
ul. Gen.W.Andersa 39

kom. 604 650 907
e-mail: czerwonykoziol@wp.pl

Copyright © 2021 Czerwony Kozioł - Ośrodek Wypoczynkowy - Głuchołazy. All Rights Reserved.
Tworzenie stron Nysa